Hemtenta

ska i detta nu börja på hemtentan. jag är vilse. totalt. såhär ser den ut:

FRÅGA 1
Vetenskapsteorin analyserar vad det är som utmärker vetenskaplig kunskap. Lars-Göran Johansson förespråkar den hypotetiskt-deduktiva metoden, och menar att både natur- och kulturvetenskaperna har denna som minsta gemensamma nämnare.  Redogör kortfattat för denna metod och Johanssons argument för densamma (främst kap. 3), samt jämför den sedan med det socialkonstruktivistiska synsättet (den variant som Barlebo-Wenneberg kallar för socialkonstruktivism III). Skulle en socialkonstruktivist hålla med Johansson eller inte, på vilket sätt och varför? Försök tydliggöra ditt resonemang med exempel på argument som fördes fram i Science Wars debatten.

Uppgiften besvaras på 2.5 -3 A4-sidor

FRÅGA 2

I december 2010 uttalade sig den avgående generaldirektören för Vetenskapsrådet, Pär Omling, i en intervju:

Vi är vana vid att själva välja vad vi vill forska om, men i den konkurrenssituation som råder i världen är det inte kostnadseffektivt för ett universitet att hålla sig med så många solitärer. Forskarens individuella suveränitet tror jag i framtiden kommer att vara färre förunnat — det stora flertalet måste nog acceptera att se sig som en del av ett arbetslag. Man får hugga in och hjälpa till där det behövs.

Utifrån Benners analys av förändringar i svensk universitetsforskningsfinansiering och -politik (t.ex. kap.2, 3, 4, 5 och 8), på vilket sätt kan man säga att vi redan är i Omlings ”framtid"? Håller du med att friheten att själv välja vad man vill forska om inte ska garanteras för alla forskare, men att den friheten bara ska förunnas ett fåtal?

Artikeln som citatet är hämtat från heter ”Nu lämnar han Sveriges roligaste jobb” och hittas på Vetenskapsrådets hemsida under ”Nyheter” 17 dec. 2010.

http://www.vr.se/franvetenskapsradet/nyheter/nyhetsarkiv/nyheter2010/nyheter2010/nulamnarhansverigesroligastejobb.5.1c57c84512cf0dde16b8000174.html

Uppgiften besvaras på 2.5 -3 A4-sidor

FRÅGA 3
Hur menar Peter J. Bowler och Iwan R. Morus i boken Making Modern Science: a Historical Survey att vetenskapsutövandet både påverkar och påverkas av den samhällskontext det existerar i?  Diskutera denna fråga på ett övergripande plan genom att välja ut två av följande aspekter (kap. 14-21):  Relationen vetenskap-teknik, vetenskap-religion, vetenskap-populärvetenskap, vetenskap-genus, vetenskap-medicin, vetenskap-krig, samt vetenskap-ideologi.

Uppgiften besvaras på 2.5 -3 A4-sidor


klarar jag den här tentan så kommer jag typ.. springa naken nerför norra ersmarksgatan. dags att grotta ner mig nu, ses på fredag..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0